Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M39i76r13k67a 78P31e38c88h54o70v66á 2892121512887

Význam zeleniny a ovoce se poněkud přeceňuje. 

Kdyby tomu bylo jinak, nemohli by se mí předkové dožívat požehnaného věku 80+ a jedinou zeleninou, kterou jedli, byla kořenová v polévce a kyselé zelí. A to jedli jen proto, aby se ten bůček lépe trávil. ;-D

Nějak jsem to po nich podědila a předala dál svým dětem ... je mi skoro 50 a žiju i s dětmi (nejmladšímu je 20+)

0/0
16.4.2015 16:24

T31o27m28á88š 88T64a41t91í27č91e84k 5960572970768

Než si ten článek dočtu, tak si musím šťournout: My žijeme už v jednadvacátém století. :-)

0/0
13.4.2015 12:09

J67a12k13u16b 45D38o98l18a69n83s62k33ý 5347930874687

Asi až do dvaceti pro mě byla zelenina a ovoce sprostá slova. Rodiče nás sice "nutili" nějakou tu zeleninu občas pozřít, ale bylo to pro mě utrpení. Dneska se bez zeleniny neobejdu, syrovou mrkev klidně chroupám při televizi místo chipsů. Brokolice, nebo zelené fazolky jsou na talíři nejméně jednou za dva týdny. Zjistil jsem, že ve většině případů mi zelenina nechutnala, protože byla připravená nevhodným způsobem, rozvařená, nedochucená, hnusná.

0/0
13.4.2015 11:44

V82l38a28s72t75i80m12i62l 37K73a45š21p50a86r 9461406412569

Jídla dělíme na dobrá a zdravá - a já jím ta dobrá!

Vtip, samozřejmě ;-)

+4/0
13.4.2015 9:09

J92a97n87a 98S45t53e92h28l19í29k14o12v17á 2669320140256

já bez vtipu, vím,že je to třeba hřebíček do rakve, ale neumím si představit, že bych měla jíst něco, co mi nechutná...

+2/0
13.4.2015 9:23

V23l29a78s14t90i30m10i52l 17K63a62š96p28a96r 9251916922479

Tak pokud mi něco nechutná, tak to nejím - o tom žádná! ;-)

Fakt ale je, že se chutě časem mění... já byl vždycky masožravec a teď s šedesátkou na krku mi najednou začal chutnat hrách, čočka, kari rejže s kousky kuřecího, těstoviny, různé kaše, salát... 8-o

No tělo asi ví nejlíp, co chce ;-)

+1/0
13.4.2015 9:30

J93a69n94a 38S82t28e82h62l92í43k33o71v37á 2539270810306

:-) to jsem zvědavá, mě se zatím drží pořád to maso.. ale je fakt, že občas dostanu chuť na ovoce.. ;-)

+1/0
13.4.2015 9:35
Foto

J26a21r77o88m17í67r 98H91l46u38b64e21k 2106160854241

Nejsem expert, ale náš zažívací trakt není uzpůsoben na konzumaci syrových rostlin ve velkém, maximálně tak zralého ovoce. Vařené, pečené, to je již něco jiného a slouží hlavně jako přílohy nebo dochucovadla.

+3/0
13.4.2015 8:38

J72i84ř20í 55A28l90e94x85a 5176676175198

Celkem se mi to zdálo jako dobrý článek.

Ale ty rady na závěr, kde pomalu do všeho cpete chemikálie ve formě kuřete mne znechutil....

0/0
13.4.2015 8:00

P82a91v34l53a 11C25t94i75b81o68r15o62v37á 2380903817

Neprehanite to? Fahrplan na dverich od spajzu???

+4/0
12.4.2015 21:52

D54a96n80a 42T26e84n23z79l42e71r 5740972295813

Nojo, ale kdo může zaručit, že ta zelenina je skutečně zdravější?

+3/0
12.4.2015 21:05
Foto

V13l98a10d91i81m62í46r 40V67o98l90k90o 6480902257159

Není, ale funguje jako detox (štávy a v ní vitamíny a minerály) a "kartáč na čištění lahví" (vláknina ve střevech). Samozřejmě konzumace masa pak není problém.;-)

+3/0
13.4.2015 8:56

V92á89c61l14a14v 62C69i36b75u66l16k21a 9725672521295

no já nevím ale třeba pro salátek z ředkvičky, mladý cibulky a kysaný smetany bych možná i zabíjel ;-D

+5/0
12.4.2015 19:29
Foto

I76v61o 86C11i62l37i46c18h 1280172661224

Jenže u Vás je to "nomen omen" ;-)

+3/0
12.4.2015 19:40

T43o34m93á73š 88V27e66s81e17l67ý 5765978460399

jako že mladá Cibulková dostane do pupíku ředkvičku, poleje ji smetanou a svačí? ;-)

+1/0
13.4.2015 11:23

M65i16l95a39n 28T94r41i47b70u70č39e37k 5134397624250

Článek jsem přečetl, ale mám problém hned se začátkem. Autorka se podivuje nad tím, že dítě nejí zeleninu. A co když mu prostě nechutná? Já jím zeleninu, manželka jí zeleninu a naše dítě zeleninu nejí. Proč? Protože mu prostě nechutná. 

Jsou mu tři a půl a ještě žije. Asi s podivem. Mám to do něj násilím cpát a znechutit mu to navěky?

+7/0
12.4.2015 18:26
Foto

V95á84c54l13a23v 42C41h22u46c83h49m85a 6475691938196

Víte, ona často rozhoduje nabídka. Mně docela chutná mrkev, ale když přede mně postavíte mrkev a tabulku čokolády, sáhnu raději po čokoládě.;-)

+1/0
12.4.2015 19:42

J13a26n96a 80S12t32e77h47l27í12k85o32v12á 2599880630516

já jí také od mala nejím a je mi skoro 40 ;-)

+3/0
12.4.2015 20:08
Foto

L54u52c80i23e 90B36a51r72o63š27o80v20á 3902616332117

Ano, takové případy jsem viděla. Sympatizuji s rodiči, kteří to nevzdávají a zkouší dál - jiné druhy a také časové odstupy - chutě se mění. Plus já osobně jsem dost drsoň a jídlo, které dcera nesnědla, do ní necpu, ale až má místo v bříšku, nabídnu ho ještě minimálně minimálně jednou až dvakrát a mezitím nic - protože prostě nesnědla, co bylo. Až na pár výjimek, kdy to tedy respektuji, že jí nechutnalo, ale to byla spíš jídla sladká nebo smažená, to opakování zabralo. Hlavně jí po prvním odmítnutí hned necpu něco jiného, co by jedla radši! Neodměňuji nedojídání, ale jen dojídání.

+2/0
12.4.2015 20:23

P44a28v10l23a 64C43t93i62b76o64r94o40v54á 2880433337

Pochopila jsem dobre, ze nechavate o hladu dvoulete dite?

+1/−3
12.4.2015 22:33

V60ě32r95a 25K51a37b88í34č70k38o38v67á 7594656160207

Myslím,že ne,ale dojídání jako výchovná metoda zrovna pro mě chvályhodná není-dodnes si pamatuju,jak jsem seděla ve školce úplně poslední nad vystydlým jídlem,dokud ho nedojím a svým dětem to prostě nedělám.Jedí,dokud mají hlad a chut´ a pak jídlo bez komentářů odnáším.Taky samozřejmě po odmítnutí necpu nic jiného a děti vědí,že nic jiného nedostanou.Za 2-3 hodiny do svačiny nebo dalšího jídla ještě nikdo hlady neumřel:-)

0/0
12.4.2015 22:50

V34l98a11s24t70i63m37i88l 18K86a59š24p70a56r 9421196382469

Hladové dítě sní všechno...

0/0
13.4.2015 12:23

M86a39r39t36i85n 92T89e20s88a92ř 2149643943273

Faktem je, že ve třech a půl se to zdaleka nemusí projevit. Pak se to v osmdesáti projeví řídnutím kostí z důvodů nedostatku vápníku, který v zelenině je hojný a lépe využitelný, než třeba v mléce.

Moje prateta umřela sice v devadesáti, ale v podstatě na komplikace se zlomeninou krčku. Zeleninu zásadně nejedla.

0/0
13.4.2015 8:36

J98a87k29u30b 88D42o19l89a67n68s35k42ý 5507390204107

Pokud bych se dožil devadesáti s tím, že bych si žil, jak bych chtěl, jedl co chtěl, sportoval/nesportoval, tak by mě to, že umřu na zlomeninu krčku, vůbec netrápilo.

+2/0
13.4.2015 11:33

M81i94l57a31n 28T29r80i93b71u24č31e79k 5524487944130

Babička tu zeleninu nejedla také a dožila se 86. Já bych to vcelku bral :-)

+1/0
13.4.2015 19:37
Foto

V68l81a24d51i40m32í14r 63V71o40l72k69o 6120802617269

Pro skeptiky, co to tu rozporují (ať to nemastím někam dolů do vlákna):

Jako masožrout, pivař, co měl opakovaně problémy s imunitou se musím zastat zeleniny...speciálně červené řepy, aloe, goji (= kustovnice čínská), ale i chroupání té "obyčejné" mě pomohlo. Letos po promaroděné zimě a dvou letech kašlání na zdravou výživu (mi otrnulo, jen se to zlepšilo) se k tomu min. na měsíc dva (budu-li neskutečně statečný tak tři;-)) vrátím...už po týdnu je to dnes o fous lepší.

Nebýt líná lemra, tak tu zdravou výživu a la zelenina držím furt min. jako doplněk toho, co jím normálně. Pomáhá. Bez přehánění. 

Ale, když já raději to pivko a steak.;-) Tak aspoň jako intenzivní jarní kúru...a možná i před zimou (ale to se ještě uvidí). ;-)

+2/0
12.4.2015 16:55
Foto

L24u79c51i58e 37B57a66r57o22š48o23v17á 3152606382607

Ano, někteří diskutující můj článek nepochopili správně - jíme doma krom popsaného ještě hromadu jiných receptů. I dost všelikých koláčů nebo klasické úpravy mas... Právě proto jsem psala blog, domnívala jsem se, že jsem ještě oproti vegetariánům vcelku přijatelná a žádná extremistka. Byl to čistě popis dlouhodobého postupu směr lepší životospráva - ale žádná velká škrtání a zákazy.

+4/0
12.4.2015 17:30
Foto

V34l82a66d59i19m30í74r 59V14o87l91k72o 6620562517249

Však jo....mě ta lednice taky trochu zarazila, ale dočetl jsem a OK;-)

+1/0
12.4.2015 17:35
Foto

B94r78o72n62i36s65l16a36v 55G31a72b69r83y52š 2872849911

Hlavně všeho moc škodí. Když budete jíst jen zeleninu a nic jiného, asi sobě taky neprospějete. Je lepší to mít trochu pestřejší.

+1/0
12.4.2015 18:07
Foto

V20á34c23l40a50v 54C50h18u84c50h71m77a 6505771558206

zkuste vysadil mouku a cukr ... pak si i to maso můžete dát

+2/0
12.4.2015 18:09

A64l33e76n93a 73O34u96z27k59á 1323622981126

To je asi príma, že vy lidem neodpouštíte jejich jídelní hříchy.... ;-) Jsem si 100% jista, že člověk by se měl řídit sám sebou a pokud mu vyhovuje svíčková, ať si ji užívá... kdo rád chroupá zeleninu, má to tak mít.... ale řídit se tím, kdo co prohlašuje za správné a dobré, to by mě nenapadlo.. :)

+6/0
12.4.2015 14:50

J89a29n 45P13a86v70e46l 8263102638386

To je určitým způsobem pravda. Ale pak také musí nést následky.

Ale paní autorka je kapku extrémní, v tom zase musím s Vámi souhlasit.

0/0
12.4.2015 14:55
Foto

L27u21c28i79e 64B64a77r79o93š23o73v87á 3632186962457

Svíčkovou jím také :-) Jíme ještě další a další recepty, ale psala jsem jen o těch se zeleninou, které podle mě nemají chybět.

+3/0
12.4.2015 16:53

J98a25n 23P89a31v87e19l 8823602528426

Tím jsem nemyslel že jste praštěná vegánka :-), ale že se zajímáte o jídlo více než je obvyklé.

+1/0
12.4.2015 17:25
Foto

L47u90c84i73e 47B33a22r65o56š23o78v46á 3942676832297

Tak to beru. Mám ještě mnoho jiných zájmů a různé umělecké cíle, ale protože chceme v budoucnu ještě větší rodinu, vidím téma jídlo jako velmi důležité. A jelikož asi strávím v kuchyni do konce života velkou část dní, tak než si to zprotivit, raději jsem si kuchyň zvolila jako jeden z koníčků :-)

+3/0
12.4.2015 17:33

P17a75v54e56l 48S77ý72k10o26r83a 7507482947321

Za chvíli jdou lisovat mrkvovou, červenořepovou a jablečnou šťávu.

To je obrovské množství enzymů a vitamínů. [>-]Za studena, pomalu lisovaných. Pod 45 °C.

Fytochemikálie. V

+3/−1
12.4.2015 13:09
Foto

V19á95c14l21a45v 42C13h38u98c49h40m95a 6415881858466

To já si dal před chvíli kus pečeného berana a v lednici ho mám ještě minimálně na tři obědy. Dám si jej jen tak se zelím. Bez brambor, bez knedlíků, bez chleba. 

A řek bych, že jsem svému tělu prospěl úplně stejně jako vy. ;-)

+3/−1
12.4.2015 18:26
Foto

V75á94c63l13a88v 75C84h96u84c97h22m21a 6725311488716

Ta část o fakt zdravých jídlech mě fakt pobavila. Ale říká se, že víra tvá tě uzdraví. ;-)

+1/−1
12.4.2015 11:44

P26a60v89e69l 50S89ý55k48o85r14a 7477552167181

Funguje to .  Čerstvé, za studena pomalu lisované zeleninové šťávy jsou obrovským zdrojem, pro tělo vysoce příznivých, látek. Těžko sníte denně kilo mrkve, ovšem vypít ji není problém. Pokud šťávu vylisujete, podstatným způsobem zvyšuje využitelnost trávicím organizmem a rychlost působení na lidský organizmus.

Při lisování obilných tráv, které se ještě v padesátých letech prodávaly v lékárnách, je využitelnost obilních džusů pro lidské tělo zásadní. Víte, jaký je nejoblíbenější džus v Japonsku ? Mladý ječmen. Po sklenici čistě přírodní šťávy se budete rychle cítit skvěle. A není to ani drahé. Vždyť například kilo mrkve je v ceně kolem 10 Kč.

V čerstvých za studena pomalu lisovaných šťávách jsou obrovským přínosem enzymy. Nyní se ale podívejme na fytochemikálie.

Fytochemikálie

Jsou látky, které si vytvářejí rostliny. Pro člověka mají velký vliv jako látky pro omlazování, detoxikaci, a antioxidační účinky. Pokud jíte ovoce a zeleninu, vstřebatelnost látek je kolem 17 %, navíc trávení trvá 3 – 6 hodin. Pijete – li vylisované šťávy, využitelnost se zvyšuje na 65 % a dobra trávení se snižuje na 10 až 15 minut. Jde tedy o „rychlé nakopnutí organizmu“.

Polyfenoly

http://www.zstyl.cz/co-jime/136-cerstve-zeleninove-stavy-zdravi-ktere-chutna-fytochemikalie

+3/−1
12.4.2015 13:13

J81a41n 21P40a47v73e53l 8413292298306

Blahopřeji. Takže Vy si vylisujete šťávu a velice užitečnou vlákninu zahodíte. Když koupíte mrkev, kde kilo stojí zhruba dvacet korun, je tam skutečně nejcennější ta vláknina. Zbytek užitečných látek tam je, ale, nebudeme si nic povídat, zdaleka ne tolik jako v doma vypěstované.

Oxidace a detoxikace jsou dnes oblíbená hesla. Ještě byste mohl přihodit zakyselení organismu :-)

Nicméně, ve vědeckých experimentech se počítá s 20% placebo efektem. Jste dobrý příklad proč :-)

+4/−1
12.4.2015 14:48

P29a24v59e44l 89S26ý35k28o91r33a 7257372947751

Funguje to. Občas se někdo dožije   118 let, ale i přímo v mé rodíně máme se syrovou zeleninou vynikající zkušenosti.

Živá strava. Raw food. Vitariánství.

| Vytisknout | |  E-mail

Ruku v ruce s transformací společnosti přichází i změny ve stravování. Po vegetariánství a veganství přichází vitariánství.

Za poslední dva roky velmi silný trend. Zřejmě přichází automaticky jako odpověď na supermarketovou stravu, kterou její výrobci nejedí. Dobře asi vědí proč. Vitariánství se stává byznysem, rostou vitariánské restaurace. Supermarketová strava se stává stále méně poživatelnou. Vždyť v ovocných pivech je 12 éček, z toho 5 jedů, a z toho jeden jed na krysy. Růžové uzeniny jsou plné dusitanů a tak bychom mohli pokračovat.

Raw food – živá strava

Já osobně prefereruji šťávy. Ve Vaší vláknině zůstanou právě ty jedy.

http://www.zstyl.cz/co-jime/131-ziva-strava-raw-food-vitarianstvi

+1/−1
12.4.2015 15:29
Foto

I35v14o 17C64i13l71i47c51h 1770892401794

Proti gustu žádný dišputát a když Vás to uspokojuje, tak proč ne :-) Ale já si s dovolením nechám i nadále to moje maso včetně toho syrového R^

PS: My máme v rodině taky dlouhověkost a nikdy jsme si pro to nic lidského neupírali ;-)

+4/0
12.4.2015 15:55

J61a90n 10P96a72v28e70l 8503292708416

Po bláznovství, přichází šilenství a pak už jen slintání na triko.

Nemám nic proti rozumnému vegetariánství, ale vegáni už jsou lidé, kteří by se měli doučit látku vyučovanou na základní škole a vitariáni by si se svým chápáním vědy mohli podat ruku s islámskými fanatiky.

+3/−1
12.4.2015 16:38

P87a51v23e30l 29S87ý25k57o26r82a 7447702477481

vitariáni jedí i maso. Není to o tom, to a to nesmíte. ;-)

Jezte co chcete, preferuji šťávy a jsem všežravecV

+1/0
12.4.2015 16:56

J34a64n 25P57a80v72e80l 8533592458736

Omlouvám se, vzal jsem to z wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitari%C3%A1nstv%C3%AD

V případě všežravce jde sice o zdravou, nicméně časově a finančně náročnou úchylku. Souhlasím  (a lidé co o tom něco vědí) s Vámi, že supermarketová strava není ideální. Ale pokud nemáte jídlo jako koníček, nevyhnete se jí.

0/0
12.4.2015 17:25

P37a90v36e51l 19S33ý35k15o42r74a 7757602577261

to jsou zkušenosti, ne vyčtená moudra

0/0
12.4.2015 15:47
Foto

V32á89c73l81a63v 78C55h39u58c33h93m16a 6345701888676

V zelenině je čím dál víc škodlivých látek. Vylisováním šťávy se jich z velké části zbavíte.

0/0
12.4.2015 18:28

J16a96r63a 83R54a59n34k 1311736729201

Vetsina sezonniho ovoce a zeleniny je z me zahrady jinak kupuji primo od farmaru na pokraji mesta, ktere znam osobne.

Pysnime se tim, ze nepostrikujeme zadnymi pesticidy, mam sirovy olej, babicka vzdy zapalila na jare doma platek siry, znicila tim vse co lezlo a letalo;-)

0/0
12.4.2015 22:46
Foto

V45á42c16l58a87v 64C10h64u50c90h79m77a 6815941818616

Jo tak to je úplně něco jiného než zelenina z krámu. To je stejné jako s masem. Že je svinstvo to co prodávaj v krámě, neznamená že to doma je taky fuj.

0/0
13.4.2015 0:44

J76a28r25a 27R10a43n52k 1171696629931

Vylisuji stavu a z vlakniny delam "crackers" pridam koreni a ruzna seminka, udelam tenkou placku na susaku na zeleninu a ovoce, nevim jak se jmnuje u nas, tady je to food dehydrator....a pratele se o to muzou pretrhnout.

0/0
12.4.2015 22:42



AUDIOZÁZNAM

Petice

Zmeškali jste přenos čtení Davida Vlka? Poslechněte si ho tady.



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.