Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M30i82r16k90a 86P17e80c19h69o63v85á 2812491252467

Význam zeleniny a ovoce se poněkud přeceňuje. 

Kdyby tomu bylo jinak, nemohli by se mí předkové dožívat požehnaného věku 80+ a jedinou zeleninou, kterou jedli, byla kořenová v polévce a kyselé zelí. A to jedli jen proto, aby se ten bůček lépe trávil. ;-D

Nějak jsem to po nich podědila a předala dál svým dětem ... je mi skoro 50 a žiju i s dětmi (nejmladšímu je 20+)

0/0
16.4.2015 16:24

T29o28m78á64š 89T62a82t72í83č25e98k 5750382980208

Než si ten článek dočtu, tak si musím šťournout: My žijeme už v jednadvacátém století. :-)

0/0
13.4.2015 12:09

J24a43k83u20b 79D75o91l35a22n18s86k94ý 5157410774967

Asi až do dvaceti pro mě byla zelenina a ovoce sprostá slova. Rodiče nás sice "nutili" nějakou tu zeleninu občas pozřít, ale bylo to pro mě utrpení. Dneska se bez zeleniny neobejdu, syrovou mrkev klidně chroupám při televizi místo chipsů. Brokolice, nebo zelené fazolky jsou na talíři nejméně jednou za dva týdny. Zjistil jsem, že ve většině případů mi zelenina nechutnala, protože byla připravená nevhodným způsobem, rozvařená, nedochucená, hnusná.

0/0
13.4.2015 11:44

V39l16a56s11t79i39m79i96l 22K47a19š31p74a87r 9401526202589

Jídla dělíme na dobrá a zdravá - a já jím ta dobrá!

Vtip, samozřejmě ;-)

+4/0
13.4.2015 9:09

J49a51n97a 38S44t70e36h92l66í55k12o67v77á 2419150270686

já bez vtipu, vím,že je to třeba hřebíček do rakve, ale neumím si představit, že bych měla jíst něco, co mi nechutná...

+2/0
13.4.2015 9:23

V69l80a96s39t84i63m86i97l 42K65a70š60p34a77r 9441836552919

Tak pokud mi něco nechutná, tak to nejím - o tom žádná! ;-)

Fakt ale je, že se chutě časem mění... já byl vždycky masožravec a teď s šedesátkou na krku mi najednou začal chutnat hrách, čočka, kari rejže s kousky kuřecího, těstoviny, různé kaše, salát... 8-o

No tělo asi ví nejlíp, co chce ;-)

+1/0
13.4.2015 9:30

J36a98n11a 71S84t73e86h72l33í93k54o68v77á 2259560290696

:-) to jsem zvědavá, mě se zatím drží pořád to maso.. ale je fakt, že občas dostanu chuť na ovoce.. ;-)

+1/0
13.4.2015 9:35
Foto

J70a22r28o64m87í21r 40H11l15u65b42e41k 2776670824311

Nejsem expert, ale náš zažívací trakt není uzpůsoben na konzumaci syrových rostlin ve velkém, maximálně tak zralého ovoce. Vařené, pečené, to je již něco jiného a slouží hlavně jako přílohy nebo dochucovadla.

+3/0
13.4.2015 8:38

J49i78ř28í 67A97l94e33x52a 5216396915528

Celkem se mi to zdálo jako dobrý článek.

Ale ty rady na závěr, kde pomalu do všeho cpete chemikálie ve formě kuřete mne znechutil....

0/0
13.4.2015 8:00

P72a86v54l13a 15C17t72i70b36o36r47o87v69á 2690793187

Neprehanite to? Fahrplan na dverich od spajzu???

+4/0
12.4.2015 21:52

D54a41n55a 36T70e47n38z45l38e60r 5710752885753

Nojo, ale kdo může zaručit, že ta zelenina je skutečně zdravější?

+3/0
12.4.2015 21:05
Foto

V52l58a28d86i37m28í20r 38V36o69l93k21o 6940222417409

Není, ale funguje jako detox (štávy a v ní vitamíny a minerály) a "kartáč na čištění lahví" (vláknina ve střevech). Samozřejmě konzumace masa pak není problém.;-)

+3/0
13.4.2015 8:56

V96á37c25l25a96v 79C82i65b80u35l58k18a 9735532451965

no já nevím ale třeba pro salátek z ředkvičky, mladý cibulky a kysaný smetany bych možná i zabíjel ;-D

+5/0
12.4.2015 19:29
Foto

I81v59o 83C87i68l82i42c60h 1960252151844

Jenže u Vás je to "nomen omen" ;-)

+3/0
12.4.2015 19:40

T41o59m51á25š 14V96e63s43e59l73ý 5775728740629

jako že mladá Cibulková dostane do pupíku ředkvičku, poleje ji smetanou a svačí? ;-)

+1/0
13.4.2015 11:23

M11i68l12a64n 81T34r95i39b44u38č52e71k 5244947634280

Článek jsem přečetl, ale mám problém hned se začátkem. Autorka se podivuje nad tím, že dítě nejí zeleninu. A co když mu prostě nechutná? Já jím zeleninu, manželka jí zeleninu a naše dítě zeleninu nejí. Proč? Protože mu prostě nechutná. 

Jsou mu tři a půl a ještě žije. Asi s podivem. Mám to do něj násilím cpát a znechutit mu to navěky?

+7/0
12.4.2015 18:26
Foto

V81á74c96l33a31v 82C42h14u76c88h11m46a 6175811208236

Víte, ona často rozhoduje nabídka. Mně docela chutná mrkev, ale když přede mně postavíte mrkev a tabulku čokolády, sáhnu raději po čokoládě.;-)

+1/0
12.4.2015 19:42

J16a76n40a 91S94t60e32h60l45í29k17o86v61á 2359480480956

já jí také od mala nejím a je mi skoro 40 ;-)

+3/0
12.4.2015 20:08
Foto

L55u95c97i76e 38B82a27r36o96š86o91v33á 3592316612287

Ano, takové případy jsem viděla. Sympatizuji s rodiči, kteří to nevzdávají a zkouší dál - jiné druhy a také časové odstupy - chutě se mění. Plus já osobně jsem dost drsoň a jídlo, které dcera nesnědla, do ní necpu, ale až má místo v bříšku, nabídnu ho ještě minimálně minimálně jednou až dvakrát a mezitím nic - protože prostě nesnědla, co bylo. Až na pár výjimek, kdy to tedy respektuji, že jí nechutnalo, ale to byla spíš jídla sladká nebo smažená, to opakování zabralo. Hlavně jí po prvním odmítnutí hned necpu něco jiného, co by jedla radši! Neodměňuji nedojídání, ale jen dojídání.

+2/0
12.4.2015 20:23

P39a64v46l64a 71C32t31i51b46o87r11o75v55á 2520503507

Pochopila jsem dobre, ze nechavate o hladu dvoulete dite?

+1/−3
12.4.2015 22:33

V61ě50r61a 85K21a45b76í92č22k64o96v72á 7394366850977

Myslím,že ne,ale dojídání jako výchovná metoda zrovna pro mě chvályhodná není-dodnes si pamatuju,jak jsem seděla ve školce úplně poslední nad vystydlým jídlem,dokud ho nedojím a svým dětem to prostě nedělám.Jedí,dokud mají hlad a chut´ a pak jídlo bez komentářů odnáším.Taky samozřejmě po odmítnutí necpu nic jiného a děti vědí,že nic jiného nedostanou.Za 2-3 hodiny do svačiny nebo dalšího jídla ještě nikdo hlady neumřel:-)

0/0
12.4.2015 22:50

V54l68a32s69t12i83m33i32l 73K55a40š50p81a51r 9791546462519

Hladové dítě sní všechno...

0/0
13.4.2015 12:23

M70a18r69t75i16n 92T87e53s51a16ř 2359573223193

Faktem je, že ve třech a půl se to zdaleka nemusí projevit. Pak se to v osmdesáti projeví řídnutím kostí z důvodů nedostatku vápníku, který v zelenině je hojný a lépe využitelný, než třeba v mléce.

Moje prateta umřela sice v devadesáti, ale v podstatě na komplikace se zlomeninou krčku. Zeleninu zásadně nejedla.

0/0
13.4.2015 8:36

J12a13k30u85b 29D80o47l77a26n38s21k64ý 5157350214697

Pokud bych se dožil devadesáti s tím, že bych si žil, jak bych chtěl, jedl co chtěl, sportoval/nesportoval, tak by mě to, že umřu na zlomeninu krčku, vůbec netrápilo.

+2/0
13.4.2015 11:33

M84i51l36a87n 65T76r37i78b61u38č80e57k 5414277954260

Babička tu zeleninu nejedla také a dožila se 86. Já bych to vcelku bral :-)

+1/0
13.4.2015 19:37
Foto

V43l30a48d77i31m93í34r 65V13o91l91k40o 6640502877629

Pro skeptiky, co to tu rozporují (ať to nemastím někam dolů do vlákna):

Jako masožrout, pivař, co měl opakovaně problémy s imunitou se musím zastat zeleniny...speciálně červené řepy, aloe, goji (= kustovnice čínská), ale i chroupání té "obyčejné" mě pomohlo. Letos po promaroděné zimě a dvou letech kašlání na zdravou výživu (mi otrnulo, jen se to zlepšilo) se k tomu min. na měsíc dva (budu-li neskutečně statečný tak tři;-)) vrátím...už po týdnu je to dnes o fous lepší.

Nebýt líná lemra, tak tu zdravou výživu a la zelenina držím furt min. jako doplněk toho, co jím normálně. Pomáhá. Bez přehánění. 

Ale, když já raději to pivko a steak.;-) Tak aspoň jako intenzivní jarní kúru...a možná i před zimou (ale to se ještě uvidí). ;-)

+2/0
12.4.2015 16:55
Foto

L41u80c31i83e 31B34a52r34o74š51o33v90á 3982896452977

Ano, někteří diskutující můj článek nepochopili správně - jíme doma krom popsaného ještě hromadu jiných receptů. I dost všelikých koláčů nebo klasické úpravy mas... Právě proto jsem psala blog, domnívala jsem se, že jsem ještě oproti vegetariánům vcelku přijatelná a žádná extremistka. Byl to čistě popis dlouhodobého postupu směr lepší životospráva - ale žádná velká škrtání a zákazy.

+4/0
12.4.2015 17:30
Foto

V42l94a31d83i86m42í48r 89V26o70l83k73o 6840962237219

Však jo....mě ta lednice taky trochu zarazila, ale dočetl jsem a OK;-)

+1/0
12.4.2015 17:35
Foto

B49r28o25n60i95s22l93a19v 76G23a13b78r69y43š 2652239551

Hlavně všeho moc škodí. Když budete jíst jen zeleninu a nic jiného, asi sobě taky neprospějete. Je lepší to mít trochu pestřejší.

+1/0
12.4.2015 18:07
Foto

V92á97c69l29a13v 75C98h41u40c67h60m49a 6785491768376

zkuste vysadil mouku a cukr ... pak si i to maso můžete dát

+2/0
12.4.2015 18:09

A22l50e79n73a 84O12u30z10k21á 1173722381686

To je asi príma, že vy lidem neodpouštíte jejich jídelní hříchy.... ;-) Jsem si 100% jista, že člověk by se měl řídit sám sebou a pokud mu vyhovuje svíčková, ať si ji užívá... kdo rád chroupá zeleninu, má to tak mít.... ale řídit se tím, kdo co prohlašuje za správné a dobré, to by mě nenapadlo.. :)

+6/0
12.4.2015 14:50

J30a82n 14P69a27v90e98l 8533902468526

To je určitým způsobem pravda. Ale pak také musí nést následky.

Ale paní autorka je kapku extrémní, v tom zase musím s Vámi souhlasit.

0/0
12.4.2015 14:55
Foto

L28u64c53i43e 69B96a72r35o51š56o91v85á 3492706892777

Svíčkovou jím také :-) Jíme ještě další a další recepty, ale psala jsem jen o těch se zeleninou, které podle mě nemají chybět.

+3/0
12.4.2015 16:53

J68a18n 94P12a69v71e19l 8843562788616

Tím jsem nemyslel že jste praštěná vegánka :-), ale že se zajímáte o jídlo více než je obvyklé.

+1/0
12.4.2015 17:25
Foto

L57u77c82i30e 14B36a56r65o46š75o66v51á 3192986132277

Tak to beru. Mám ještě mnoho jiných zájmů a různé umělecké cíle, ale protože chceme v budoucnu ještě větší rodinu, vidím téma jídlo jako velmi důležité. A jelikož asi strávím v kuchyni do konce života velkou část dní, tak než si to zprotivit, raději jsem si kuchyň zvolila jako jeden z koníčků :-)

+3/0
12.4.2015 17:33

P72a89v27e30l 56S11ý30k84o82r50a 7507552557541

Za chvíli jdou lisovat mrkvovou, červenořepovou a jablečnou šťávu.

To je obrovské množství enzymů a vitamínů. [>-]Za studena, pomalu lisovaných. Pod 45 °C.

Fytochemikálie. V

+3/−1
12.4.2015 13:09
Foto

V68á85c89l45a25v 56C67h36u87c58h91m14a 6525121128656

To já si dal před chvíli kus pečeného berana a v lednici ho mám ještě minimálně na tři obědy. Dám si jej jen tak se zelím. Bez brambor, bez knedlíků, bez chleba. 

A řek bych, že jsem svému tělu prospěl úplně stejně jako vy. ;-)

+3/−1
12.4.2015 18:26
Foto

V84á12c66l54a45v 93C38h58u15c56h57m97a 6465621858106

Ta část o fakt zdravých jídlech mě fakt pobavila. Ale říká se, že víra tvá tě uzdraví. ;-)

+1/−1
12.4.2015 11:44

P20a90v16e79l 61S73ý83k55o58r46a 7127672387511

Funguje to .  Čerstvé, za studena pomalu lisované zeleninové šťávy jsou obrovským zdrojem, pro tělo vysoce příznivých, látek. Těžko sníte denně kilo mrkve, ovšem vypít ji není problém. Pokud šťávu vylisujete, podstatným způsobem zvyšuje využitelnost trávicím organizmem a rychlost působení na lidský organizmus.

Při lisování obilných tráv, které se ještě v padesátých letech prodávaly v lékárnách, je využitelnost obilních džusů pro lidské tělo zásadní. Víte, jaký je nejoblíbenější džus v Japonsku ? Mladý ječmen. Po sklenici čistě přírodní šťávy se budete rychle cítit skvěle. A není to ani drahé. Vždyť například kilo mrkve je v ceně kolem 10 Kč.

V čerstvých za studena pomalu lisovaných šťávách jsou obrovským přínosem enzymy. Nyní se ale podívejme na fytochemikálie.

Fytochemikálie

Jsou látky, které si vytvářejí rostliny. Pro člověka mají velký vliv jako látky pro omlazování, detoxikaci, a antioxidační účinky. Pokud jíte ovoce a zeleninu, vstřebatelnost látek je kolem 17 %, navíc trávení trvá 3 – 6 hodin. Pijete – li vylisované šťávy, využitelnost se zvyšuje na 65 % a dobra trávení se snižuje na 10 až 15 minut. Jde tedy o „rychlé nakopnutí organizmu“.

Polyfenoly

http://www.zstyl.cz/co-jime/136-cerstve-zeleninove-stavy-zdravi-ktere-chutna-fytochemikalie

+3/−1
12.4.2015 13:13

J57a28n 82P27a65v47e88l 8113192748566

Blahopřeji. Takže Vy si vylisujete šťávu a velice užitečnou vlákninu zahodíte. Když koupíte mrkev, kde kilo stojí zhruba dvacet korun, je tam skutečně nejcennější ta vláknina. Zbytek užitečných látek tam je, ale, nebudeme si nic povídat, zdaleka ne tolik jako v doma vypěstované.

Oxidace a detoxikace jsou dnes oblíbená hesla. Ještě byste mohl přihodit zakyselení organismu :-)

Nicméně, ve vědeckých experimentech se počítá s 20% placebo efektem. Jste dobrý příklad proč :-)

+4/−1
12.4.2015 14:48

P40a39v67e98l 69S88ý35k71o90r92a 7617942317141

Funguje to. Občas se někdo dožije   118 let, ale i přímo v mé rodíně máme se syrovou zeleninou vynikající zkušenosti.

Živá strava. Raw food. Vitariánství.

| Vytisknout | |  E-mail

Ruku v ruce s transformací společnosti přichází i změny ve stravování. Po vegetariánství a veganství přichází vitariánství.

Za poslední dva roky velmi silný trend. Zřejmě přichází automaticky jako odpověď na supermarketovou stravu, kterou její výrobci nejedí. Dobře asi vědí proč. Vitariánství se stává byznysem, rostou vitariánské restaurace. Supermarketová strava se stává stále méně poživatelnou. Vždyť v ovocných pivech je 12 éček, z toho 5 jedů, a z toho jeden jed na krysy. Růžové uzeniny jsou plné dusitanů a tak bychom mohli pokračovat.

Raw food – živá strava

Já osobně prefereruji šťávy. Ve Vaší vláknině zůstanou právě ty jedy.

http://www.zstyl.cz/co-jime/131-ziva-strava-raw-food-vitarianstvi

+1/−1
12.4.2015 15:29
Foto

I20v28o 20C94i98l91i69c30h 1620972381254

Proti gustu žádný dišputát a když Vás to uspokojuje, tak proč ne :-) Ale já si s dovolením nechám i nadále to moje maso včetně toho syrového R^

PS: My máme v rodině taky dlouhověkost a nikdy jsme si pro to nic lidského neupírali ;-)

+4/0
12.4.2015 15:55

J29a96n 48P21a18v81e40l 8333302438256

Po bláznovství, přichází šilenství a pak už jen slintání na triko.

Nemám nic proti rozumnému vegetariánství, ale vegáni už jsou lidé, kteří by se měli doučit látku vyučovanou na základní škole a vitariáni by si se svým chápáním vědy mohli podat ruku s islámskými fanatiky.

+3/−1
12.4.2015 16:38

P56a88v57e76l 95S46ý57k95o32r60a 7227542287781

vitariáni jedí i maso. Není to o tom, to a to nesmíte. ;-)

Jezte co chcete, preferuji šťávy a jsem všežravecV

+1/0
12.4.2015 16:56

J16a19n 82P85a20v76e68l 8703542688386

Omlouvám se, vzal jsem to z wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitari%C3%A1nstv%C3%AD

V případě všežravce jde sice o zdravou, nicméně časově a finančně náročnou úchylku. Souhlasím  (a lidé co o tom něco vědí) s Vámi, že supermarketová strava není ideální. Ale pokud nemáte jídlo jako koníček, nevyhnete se jí.

0/0
12.4.2015 17:25

P33a79v84e78l 63S97ý83k76o13r63a 7157512257731

to jsou zkušenosti, ne vyčtená moudra

0/0
12.4.2015 15:47
Foto

V82á14c12l15a63v 17C51h30u41c12h71m57a 6465191668556

V zelenině je čím dál víc škodlivých látek. Vylisováním šťávy se jich z velké části zbavíte.

0/0
12.4.2015 18:28

J84a44r87a 47R72a66n72k 1261676629381

Vetsina sezonniho ovoce a zeleniny je z me zahrady jinak kupuji primo od farmaru na pokraji mesta, ktere znam osobne.

Pysnime se tim, ze nepostrikujeme zadnymi pesticidy, mam sirovy olej, babicka vzdy zapalila na jare doma platek siry, znicila tim vse co lezlo a letalo;-)

0/0
12.4.2015 22:46
Foto

V76á25c24l10a67v 67C21h37u72c66h64m89a 6615851128476

Jo tak to je úplně něco jiného než zelenina z krámu. To je stejné jako s masem. Že je svinstvo to co prodávaj v krámě, neznamená že to doma je taky fuj.

0/0
13.4.2015 0:44

J81a16r16a 60R73a20n56k 1771706639761

Vylisuji stavu a z vlakniny delam "crackers" pridam koreni a ruzna seminka, udelam tenkou placku na susaku na zeleninu a ovoce, nevim jak se jmnuje u nas, tady je to food dehydrator....a pratele se o to muzou pretrhnout.

0/0
12.4.2015 22:42



Bohyně v teplácích od Armaniho

Petice

Na co je hrdá ta, která má tepláky pro všechny příležitosti? Přečtěte si rozhovor se Zuzanou Hubeňákovou.

Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.