Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M16i64r20k98a 95P21e58c10h38o85v31á 2682861852117

Význam zeleniny a ovoce se poněkud přeceňuje. 

Kdyby tomu bylo jinak, nemohli by se mí předkové dožívat požehnaného věku 80+ a jedinou zeleninou, kterou jedli, byla kořenová v polévce a kyselé zelí. A to jedli jen proto, aby se ten bůček lépe trávil. ;-D

Nějak jsem to po nich podědila a předala dál svým dětem ... je mi skoro 50 a žiju i s dětmi (nejmladšímu je 20+)

0/0
16.4.2015 16:24

T47o67m55á49š 53T26a53t44í77č78e97k 5390492270368

Než si ten článek dočtu, tak si musím šťournout: My žijeme už v jednadvacátém století. :-)

0/0
13.4.2015 12:09

J72a21k55u36b 49D51o39l79a83n21s62k48ý 5447900874317

Asi až do dvaceti pro mě byla zelenina a ovoce sprostá slova. Rodiče nás sice "nutili" nějakou tu zeleninu občas pozřít, ale bylo to pro mě utrpení. Dneska se bez zeleniny neobejdu, syrovou mrkev klidně chroupám při televizi místo chipsů. Brokolice, nebo zelené fazolky jsou na talíři nejméně jednou za dva týdny. Zjistil jsem, že ve většině případů mi zelenina nechutnala, protože byla připravená nevhodným způsobem, rozvařená, nedochucená, hnusná.

0/0
13.4.2015 11:44

V81l84a26s19t94i50m22i92l 20K14a26š51p53a55r 9671426562929

Jídla dělíme na dobrá a zdravá - a já jím ta dobrá!

Vtip, samozřejmě ;-)

+4/0
13.4.2015 9:09

J18a52n69a 56S45t82e21h94l44í93k26o76v11á 2149970930856

já bez vtipu, vím,že je to třeba hřebíček do rakve, ale neumím si představit, že bych měla jíst něco, co mi nechutná...

+2/0
13.4.2015 9:23

V10l82a44s84t88i72m51i32l 42K44a38š71p28a51r 9441286492439

Tak pokud mi něco nechutná, tak to nejím - o tom žádná! ;-)

Fakt ale je, že se chutě časem mění... já byl vždycky masožravec a teď s šedesátkou na krku mi najednou začal chutnat hrách, čočka, kari rejže s kousky kuřecího, těstoviny, různé kaše, salát... 8-o

No tělo asi ví nejlíp, co chce ;-)

+1/0
13.4.2015 9:30

J75a24n51a 69S25t85e96h51l45í73k31o14v55á 2199600510646

:-) to jsem zvědavá, mě se zatím drží pořád to maso.. ale je fakt, že občas dostanu chuť na ovoce.. ;-)

+1/0
13.4.2015 9:35
Foto

J54a88r19o58m83í79r 44H10l76u19b54e31k 2736530684681

Nejsem expert, ale náš zažívací trakt není uzpůsoben na konzumaci syrových rostlin ve velkém, maximálně tak zralého ovoce. Vařené, pečené, to je již něco jiného a slouží hlavně jako přílohy nebo dochucovadla.

+3/0
13.4.2015 8:38

J68i32ř66í 34A65l63e93x50a 5236576985628

Celkem se mi to zdálo jako dobrý článek.

Ale ty rady na závěr, kde pomalu do všeho cpete chemikálie ve formě kuřete mne znechutil....

0/0
13.4.2015 8:00

P26a57v41l29a 82C76t22i23b92o34r24o71v86á 2240363767

Neprehanite to? Fahrplan na dverich od spajzu???

+4/0
12.4.2015 21:52

D48a67n64a 38T30e37n46z63l38e76r 5210852295493

Nojo, ale kdo může zaručit, že ta zelenina je skutečně zdravější?

+3/0
12.4.2015 21:05
Foto

V35l26a54d77i46m81í67r 41V72o73l90k52o 6200372137829

Není, ale funguje jako detox (štávy a v ní vitamíny a minerály) a "kartáč na čištění lahví" (vláknina ve střevech). Samozřejmě konzumace masa pak není problém.;-)

+3/0
13.4.2015 8:56

V57á53c49l10a26v 97C85i22b48u88l80k92a 9605282471915

no já nevím ale třeba pro salátek z ředkvičky, mladý cibulky a kysaný smetany bych možná i zabíjel ;-D

+5/0
12.4.2015 19:29
Foto

I85v56o 70C84i94l74i37c17h 1360222511194

Jenže u Vás je to "nomen omen" ;-)

+3/0
12.4.2015 19:40

T60o83m54á78š 31V65e12s29e43l18ý 5225328420969

jako že mladá Cibulková dostane do pupíku ředkvičku, poleje ji smetanou a svačí? ;-)

+1/0
13.4.2015 11:23

M34i95l81a51n 43T86r61i52b62u39č44e51k 5644197614630

Článek jsem přečetl, ale mám problém hned se začátkem. Autorka se podivuje nad tím, že dítě nejí zeleninu. A co když mu prostě nechutná? Já jím zeleninu, manželka jí zeleninu a naše dítě zeleninu nejí. Proč? Protože mu prostě nechutná. 

Jsou mu tři a půl a ještě žije. Asi s podivem. Mám to do něj násilím cpát a znechutit mu to navěky?

+7/0
12.4.2015 18:26
Foto

V53á54c22l89a46v 20C81h53u79c19h18m86a 6175401768486

Víte, ona často rozhoduje nabídka. Mně docela chutná mrkev, ale když přede mně postavíte mrkev a tabulku čokolády, sáhnu raději po čokoládě.;-)

+1/0
12.4.2015 19:42

J29a91n54a 93S97t24e89h18l22í35k87o72v36á 2879770500766

já jí také od mala nejím a je mi skoro 40 ;-)

+3/0
12.4.2015 20:08
Foto

L80u78c76i79e 77B87a72r41o37š95o30v96á 3242416802847

Ano, takové případy jsem viděla. Sympatizuji s rodiči, kteří to nevzdávají a zkouší dál - jiné druhy a také časové odstupy - chutě se mění. Plus já osobně jsem dost drsoň a jídlo, které dcera nesnědla, do ní necpu, ale až má místo v bříšku, nabídnu ho ještě minimálně minimálně jednou až dvakrát a mezitím nic - protože prostě nesnědla, co bylo. Až na pár výjimek, kdy to tedy respektuji, že jí nechutnalo, ale to byla spíš jídla sladká nebo smažená, to opakování zabralo. Hlavně jí po prvním odmítnutí hned necpu něco jiného, co by jedla radši! Neodměňuji nedojídání, ale jen dojídání.

+2/0
12.4.2015 20:23

P64a42v55l31a 53C33t75i16b92o96r90o26v83á 2390893107

Pochopila jsem dobre, ze nechavate o hladu dvoulete dite?

+1/−3
12.4.2015 22:33

V95ě61r29a 67K50a59b51í51č77k23o28v46á 7194396330617

Myslím,že ne,ale dojídání jako výchovná metoda zrovna pro mě chvályhodná není-dodnes si pamatuju,jak jsem seděla ve školce úplně poslední nad vystydlým jídlem,dokud ho nedojím a svým dětem to prostě nedělám.Jedí,dokud mají hlad a chut´ a pak jídlo bez komentářů odnáším.Taky samozřejmě po odmítnutí necpu nic jiného a děti vědí,že nic jiného nedostanou.Za 2-3 hodiny do svačiny nebo dalšího jídla ještě nikdo hlady neumřel:-)

0/0
12.4.2015 22:50

V55l45a40s67t80i35m44i10l 93K22a47š31p65a28r 9181606892379

Hladové dítě sní všechno...

0/0
13.4.2015 12:23

M98a32r25t95i54n 73T41e59s69a34ř 2659353553503

Faktem je, že ve třech a půl se to zdaleka nemusí projevit. Pak se to v osmdesáti projeví řídnutím kostí z důvodů nedostatku vápníku, který v zelenině je hojný a lépe využitelný, než třeba v mléce.

Moje prateta umřela sice v devadesáti, ale v podstatě na komplikace se zlomeninou krčku. Zeleninu zásadně nejedla.

0/0
13.4.2015 8:36

J55a23k13u64b 91D80o69l71a98n72s32k20ý 5917690254427

Pokud bych se dožil devadesáti s tím, že bych si žil, jak bych chtěl, jedl co chtěl, sportoval/nesportoval, tak by mě to, že umřu na zlomeninu krčku, vůbec netrápilo.

+2/0
13.4.2015 11:33

M23i34l34a71n 18T66r43i47b83u49č39e81k 5134287134480

Babička tu zeleninu nejedla také a dožila se 86. Já bych to vcelku bral :-)

+1/0
13.4.2015 19:37
Foto

V47l15a71d95i93m52í35r 44V85o53l19k22o 6410622927709

Pro skeptiky, co to tu rozporují (ať to nemastím někam dolů do vlákna):

Jako masožrout, pivař, co měl opakovaně problémy s imunitou se musím zastat zeleniny...speciálně červené řepy, aloe, goji (= kustovnice čínská), ale i chroupání té "obyčejné" mě pomohlo. Letos po promaroděné zimě a dvou letech kašlání na zdravou výživu (mi otrnulo, jen se to zlepšilo) se k tomu min. na měsíc dva (budu-li neskutečně statečný tak tři;-)) vrátím...už po týdnu je to dnes o fous lepší.

Nebýt líná lemra, tak tu zdravou výživu a la zelenina držím furt min. jako doplněk toho, co jím normálně. Pomáhá. Bez přehánění. 

Ale, když já raději to pivko a steak.;-) Tak aspoň jako intenzivní jarní kúru...a možná i před zimou (ale to se ještě uvidí). ;-)

+2/0
12.4.2015 16:55
Foto

L87u69c61i43e 25B62a80r39o79š89o39v67á 3182616142657

Ano, někteří diskutující můj článek nepochopili správně - jíme doma krom popsaného ještě hromadu jiných receptů. I dost všelikých koláčů nebo klasické úpravy mas... Právě proto jsem psala blog, domnívala jsem se, že jsem ještě oproti vegetariánům vcelku přijatelná a žádná extremistka. Byl to čistě popis dlouhodobého postupu směr lepší životospráva - ale žádná velká škrtání a zákazy.

+4/0
12.4.2015 17:30
Foto

V34l47a69d62i87m22í23r 19V85o85l65k45o 6700482947579

Však jo....mě ta lednice taky trochu zarazila, ale dočetl jsem a OK;-)

+1/0
12.4.2015 17:35
Foto

B15r52o37n93i16s70l85a54v 43G83a36b41r19y20š 2812159241

Hlavně všeho moc škodí. Když budete jíst jen zeleninu a nic jiného, asi sobě taky neprospějete. Je lepší to mít trochu pestřejší.

+1/0
12.4.2015 18:07
Foto

V38á32c12l93a83v 19C82h14u37c94h54m98a 6915261658796

zkuste vysadil mouku a cukr ... pak si i to maso můžete dát

+2/0
12.4.2015 18:09

A53l81e52n25a 43O26u39z89k64á 1193592281176

To je asi príma, že vy lidem neodpouštíte jejich jídelní hříchy.... ;-) Jsem si 100% jista, že člověk by se měl řídit sám sebou a pokud mu vyhovuje svíčková, ať si ji užívá... kdo rád chroupá zeleninu, má to tak mít.... ale řídit se tím, kdo co prohlašuje za správné a dobré, to by mě nenapadlo.. :)

+6/0
12.4.2015 14:50

J48a98n 41P32a61v44e17l 8843472328476

To je určitým způsobem pravda. Ale pak také musí nést následky.

Ale paní autorka je kapku extrémní, v tom zase musím s Vámi souhlasit.

0/0
12.4.2015 14:55
Foto

L23u64c82i68e 91B69a34r10o31š14o24v64á 3812226962717

Svíčkovou jím také :-) Jíme ještě další a další recepty, ale psala jsem jen o těch se zeleninou, které podle mě nemají chybět.

+3/0
12.4.2015 16:53

J52a57n 22P41a92v49e86l 8963142898886

Tím jsem nemyslel že jste praštěná vegánka :-), ale že se zajímáte o jídlo více než je obvyklé.

+1/0
12.4.2015 17:25
Foto

L42u96c58i40e 54B49a30r62o98š19o53v52á 3412716452627

Tak to beru. Mám ještě mnoho jiných zájmů a různé umělecké cíle, ale protože chceme v budoucnu ještě větší rodinu, vidím téma jídlo jako velmi důležité. A jelikož asi strávím v kuchyni do konce života velkou část dní, tak než si to zprotivit, raději jsem si kuchyň zvolila jako jeden z koníčků :-)

+3/0
12.4.2015 17:33

P33a79v17e70l 96S61ý22k12o70r81a 7507352267921

Za chvíli jdou lisovat mrkvovou, červenořepovou a jablečnou šťávu.

To je obrovské množství enzymů a vitamínů. [>-]Za studena, pomalu lisovaných. Pod 45 °C.

Fytochemikálie. V

+3/−1
12.4.2015 13:09
Foto

V40á20c78l37a41v 59C44h16u19c73h91m79a 6985231218136

To já si dal před chvíli kus pečeného berana a v lednici ho mám ještě minimálně na tři obědy. Dám si jej jen tak se zelím. Bez brambor, bez knedlíků, bez chleba. 

A řek bych, že jsem svému tělu prospěl úplně stejně jako vy. ;-)

+3/−1
12.4.2015 18:26
Foto

V71á21c39l50a77v 52C61h58u27c95h44m34a 6595461788326

Ta část o fakt zdravých jídlech mě fakt pobavila. Ale říká se, že víra tvá tě uzdraví. ;-)

+1/−1
12.4.2015 11:44

P11a86v16e82l 69S90ý46k29o69r92a 7697372427651

Funguje to .  Čerstvé, za studena pomalu lisované zeleninové šťávy jsou obrovským zdrojem, pro tělo vysoce příznivých, látek. Těžko sníte denně kilo mrkve, ovšem vypít ji není problém. Pokud šťávu vylisujete, podstatným způsobem zvyšuje využitelnost trávicím organizmem a rychlost působení na lidský organizmus.

Při lisování obilných tráv, které se ještě v padesátých letech prodávaly v lékárnách, je využitelnost obilních džusů pro lidské tělo zásadní. Víte, jaký je nejoblíbenější džus v Japonsku ? Mladý ječmen. Po sklenici čistě přírodní šťávy se budete rychle cítit skvěle. A není to ani drahé. Vždyť například kilo mrkve je v ceně kolem 10 Kč.

V čerstvých za studena pomalu lisovaných šťávách jsou obrovským přínosem enzymy. Nyní se ale podívejme na fytochemikálie.

Fytochemikálie

Jsou látky, které si vytvářejí rostliny. Pro člověka mají velký vliv jako látky pro omlazování, detoxikaci, a antioxidační účinky. Pokud jíte ovoce a zeleninu, vstřebatelnost látek je kolem 17 %, navíc trávení trvá 3 – 6 hodin. Pijete – li vylisované šťávy, využitelnost se zvyšuje na 65 % a dobra trávení se snižuje na 10 až 15 minut. Jde tedy o „rychlé nakopnutí organizmu“.

Polyfenoly

http://www.zstyl.cz/co-jime/136-cerstve-zeleninove-stavy-zdravi-ktere-chutna-fytochemikalie

+3/−1
12.4.2015 13:13

J12a76n 94P60a18v57e54l 8263792288166

Blahopřeji. Takže Vy si vylisujete šťávu a velice užitečnou vlákninu zahodíte. Když koupíte mrkev, kde kilo stojí zhruba dvacet korun, je tam skutečně nejcennější ta vláknina. Zbytek užitečných látek tam je, ale, nebudeme si nic povídat, zdaleka ne tolik jako v doma vypěstované.

Oxidace a detoxikace jsou dnes oblíbená hesla. Ještě byste mohl přihodit zakyselení organismu :-)

Nicméně, ve vědeckých experimentech se počítá s 20% placebo efektem. Jste dobrý příklad proč :-)

+4/−1
12.4.2015 14:48

P17a26v12e19l 66S63ý57k25o73r82a 7647872607661

Funguje to. Občas se někdo dožije   118 let, ale i přímo v mé rodíně máme se syrovou zeleninou vynikající zkušenosti.

Živá strava. Raw food. Vitariánství.

| Vytisknout | |  E-mail

Ruku v ruce s transformací společnosti přichází i změny ve stravování. Po vegetariánství a veganství přichází vitariánství.

Za poslední dva roky velmi silný trend. Zřejmě přichází automaticky jako odpověď na supermarketovou stravu, kterou její výrobci nejedí. Dobře asi vědí proč. Vitariánství se stává byznysem, rostou vitariánské restaurace. Supermarketová strava se stává stále méně poživatelnou. Vždyť v ovocných pivech je 12 éček, z toho 5 jedů, a z toho jeden jed na krysy. Růžové uzeniny jsou plné dusitanů a tak bychom mohli pokračovat.

Raw food – živá strava

Já osobně prefereruji šťávy. Ve Vaší vláknině zůstanou právě ty jedy.

http://www.zstyl.cz/co-jime/131-ziva-strava-raw-food-vitarianstvi

+1/−1
12.4.2015 15:29
Foto

I92v87o 38C63i70l69i90c67h 1800762741414

Proti gustu žádný dišputát a když Vás to uspokojuje, tak proč ne :-) Ale já si s dovolením nechám i nadále to moje maso včetně toho syrového R^

PS: My máme v rodině taky dlouhověkost a nikdy jsme si pro to nic lidského neupírali ;-)

+4/0
12.4.2015 15:55

J89a18n 45P66a98v19e20l 8313612428906

Po bláznovství, přichází šilenství a pak už jen slintání na triko.

Nemám nic proti rozumnému vegetariánství, ale vegáni už jsou lidé, kteří by se měli doučit látku vyučovanou na základní škole a vitariáni by si se svým chápáním vědy mohli podat ruku s islámskými fanatiky.

+3/−1
12.4.2015 16:38

P12a88v73e62l 30S26ý63k91o20r41a 7127912827711

vitariáni jedí i maso. Není to o tom, to a to nesmíte. ;-)

Jezte co chcete, preferuji šťávy a jsem všežravecV

+1/0
12.4.2015 16:56

J61a90n 67P49a23v38e73l 8553942928666

Omlouvám se, vzal jsem to z wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitari%C3%A1nstv%C3%AD

V případě všežravce jde sice o zdravou, nicméně časově a finančně náročnou úchylku. Souhlasím  (a lidé co o tom něco vědí) s Vámi, že supermarketová strava není ideální. Ale pokud nemáte jídlo jako koníček, nevyhnete se jí.

0/0
12.4.2015 17:25

P57a92v15e88l 56S69ý57k57o31r38a 7537592477381

to jsou zkušenosti, ne vyčtená moudra

0/0
12.4.2015 15:47
Foto

V34á89c74l84a66v 37C87h29u13c16h98m77a 6295681588286

V zelenině je čím dál víc škodlivých látek. Vylisováním šťávy se jich z velké části zbavíte.

0/0
12.4.2015 18:28

J49a97r16a 22R16a87n89k 1461246489451

Vetsina sezonniho ovoce a zeleniny je z me zahrady jinak kupuji primo od farmaru na pokraji mesta, ktere znam osobne.

Pysnime se tim, ze nepostrikujeme zadnymi pesticidy, mam sirovy olej, babicka vzdy zapalila na jare doma platek siry, znicila tim vse co lezlo a letalo;-)

0/0
12.4.2015 22:46
Foto

V44á89c65l72a43v 96C91h65u16c44h11m45a 6545371328126

Jo tak to je úplně něco jiného než zelenina z krámu. To je stejné jako s masem. Že je svinstvo to co prodávaj v krámě, neznamená že to doma je taky fuj.

0/0
13.4.2015 0:44

J40a14r88a 41R69a38n27k 1321546809281

Vylisuji stavu a z vlakniny delam "crackers" pridam koreni a ruzna seminka, udelam tenkou placku na susaku na zeleninu a ovoce, nevim jak se jmnuje u nas, tady je to food dehydrator....a pratele se o to muzou pretrhnout.

0/0
12.4.2015 22:42



Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.