Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Arnold řekl: Jezte méně masa

30. 08. 2016 7:00:00
Starý dobrý Arnold Schwarzenegger spustil začátkem léta zajímavou "nemasovou" kampaň o zdravé životosprávě - a budete se divit, jejím těžištěm není ochrana zvířat, ale ochrana lidí. Jsem všežravá, přesto se mi jeho výzva líbí.

Když to shrnu, měli bychom ubrat z naší spotřeby masa, protože tím ulevíme životnímu prostředí i svým žaludkům. Vše souvisí se vším: přemíra konzumu posledních desetiletí a plýtvání tím, co mělo být spíše vzácné, si už vybírá svou daň.

Arnoldovy výzvy si všimli hlavně vegetariáni a vegani, ale osobně si myslím, že je dělaná hlavně pro nás, masorády. Klidně si video pusťte, nejde o nic popuzujícího či urážlivého. Neuvidíte žádné smutné oči týraných zvířat, nýbrž horkem a pustinou bloudícího terminátora + fakta o tom, jak masný průmysl zatěžuje planetu. Blogy iDnesu nejsou z rozumných důvodů proklikávací, ale okopírujte si do You Tube tohle: Arnold Schwarzenegger & James Cameron Campaign for Less Meat Consumption.

Nemám ráda věčné spory a napříč společností, rozčleněnou do vojsk dle stravovacích návyků. Mám kamarády ve všech sekcích a sama jsem kategorie labužník, to jest: miluji všechno! Zároveň chci ale pro sebe a rodinu vařit co nejzdravěji a není mi jedno, co se děje s naší matičkou zemí a s tvory a květenou na ní. Takových je nás hodně, že? Takže, co s tím? Jak začít?

Neumím si představit, že bychom ze dne na den udělali tlustou čáru a do řeznictví už nevstoupili. Proč? Naše chutě a trávicí systémy by ještě nebyly zvyklé a ani bych neznala dost opravdu chutných bezmasých receptů. Po pár týdnech bychom asi akci naštvaně ukončili s ujištěním, že nad pečínku a klobásky není. Takže jsem na to šla od lesa: Zkouším několikrát do měsíce nové bezmasé recepty. Hledám je v naší i cizokrajné kuchyni (všichni přece jedli po celá staletí maso jen střídmě) a také na stránkách vegetariánů a veganů. Každý recept rodinně vyhodnocujeme a vypadá to asi tak, že třetinu už nezopakujeme, třetinu zařadíme do "žebříčku popularity našich jídel" a poslední nejistou třetinu zopakujeme ještě jednou, často v pozměněné formě, a zvážíme, zda bude palec nahoru či dolů. My, labužníci, totiž nemíníme u stolu trpět! Tohle páchám v intenzivnější podobě asi tři roky. Výsledkem je, že se nám repertoár neuvěřitelně rozrostl o desítky bezmasých jídel. Nebo také o jídla, které se o maso či špečíček jen šmrncly, a proto jsou skvělá. A jak si tak vařím a střídám to, tak logicky tím, že poměr bezmasých pokrmů vůči masitým výrazně stoupl, klesá nám spotřeba masa, aniž bychom to brali jako újmu. Líbí se nám nové chutě a možnosti, spíž je plná různých pytlíčků a semínek a zdvojnásobila jsem spektrum koření. Někdy jíme masa opravdu málo, jindy více - řídíme se citem. Stejně tak si nedělám předem cíl, kam až chci takto dojít. Razantní změnu ale v těchto letech nechystám, protože mám malé děti a zastávám názor, že pestrá strava je pro ně nejlepší. Ale zároveň chci být připravená na dost možnou verzi, že až jednou prďolíci zmoudří a začnou mít vlastní názory, může některý z nich přijít s tím, že chce být vegetarián. A, heleďte se - já jako nebudu za trubku! Zvládnu tohle mládě nakrmit a taky ho naučím do začátku, jak si má kuchtit samo, bude-li o to stát. Také mám dost vegetariánských a veganských kamarádů a chci je umět pohostit. Chci doma mír a toleranci a jsem na ni připravená i v kuchyni.

S tímto souvisí i téma mléčný průmysl. Modří už vědí, že i v oblasti sýrů a mléčných dezertů a svačinek jsem gurmánkou, ááách! Akorát tento průmysl je v huntování přírodních zdrojů hned za masným, ach jo! Přiznám se, že tady postupuji ještě pomaleji, než s masem. Ale i pomalý postup je postup! Hnula jsem se v mých anemických dobách, kdy jsem se dozvěděla, že když jím něco bohatého na železo a souběžně k tomu šupnu mléko, výsledek stojí za prd. Tehdy jsem s údivem zjistila, že hodně receptů "ke konci přidej smetanu" je chutných i bez ní, občas je tedy dělám bez. A taky to moje věčné kradmé chození do lednice na mléko lze nahradit i mlsáním něčeho jiného. A myslíky jsou lepší zalité čajem nebo suché... Když se chce, všechno jde.

Koho téma zaujalo a chce znát souvislosti a čísla z domova i zahraničí, může si zadara stáhnout výbornou odbornou publikaci Atlas masa.Vygůglete si ji u Hnutí DUHA.

Autor: Lucie Barošová | úterý 30.8.2016 7:00 | karma článku: 15.46 | přečteno: 615x

Další články blogera

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 1552 | Diskuse

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma článku: 15.22 | Přečteno: 668 | Diskuse

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma článku: 13.28 | Přečteno: 293 | Diskuse

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 715 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Hana Stastna

Preservatikea

INA se bojí umírání všeho druhu. Strachuje se o přírodu. Děsí jí přivést děti do dekadentního a znečištěného světa. Proto se nechemicky vždy chrání proti početí. Má obavu i z protržení prezervativu.

18.8.2017 v 7:53 | Karma článku: 11.41 | Přečteno: 541 | Diskuse

David Evan

Jak si Lubomír Zaorálek povídal o budoucnosti a soběstačnosti českého zemědělství

Nový volební lídr za ČSSD Lubomír Zaorálek využil žní, aby si popovídal o budoucnosti českého zemědělství a naší soběstačnosti. Možná se dostal i na to, že část české úrody končí v zahraničí, konkrétně třeba v Německu...

7.8.2017 v 20:19 | Karma článku: 33.89 | Přečteno: 2282 | Diskuse

Jan Ferenc

Prší a přitom máme sucho. Proč?

Česká vláda má v rukou materiál pro boj se suchem. Uvažuje třeba o návratu řek do původních koryt nebo podpoře biozemědělství. „A pak bude víc pršet?“ zeptal by se ten, kdo o suchu ví jen málo. O množství srážek ale až tak nejde.

7.8.2017 v 12:02 | Karma článku: 42.63 | Přečteno: 6363 | Diskuse

Jan Tichý

Panelstory a rorýsi

Rorýs, pták, co furt lítá a velmi rychle a mouchy polyká za letu. Prý je to pták vzácný. V našem paneláku vzácný není a máme tu rorýsů poměrně početné hejno.

6.8.2017 v 18:53 | Karma článku: 16.12 | Přečteno: 383 | Diskuse

Karel Krejza

Když modrá přebarví zelenou. Být ekologický není volba, ale povinnost

Také si občas kladete otázku, proč se starat o životní prostředí? Nemusíte být Zeleným, abyste se choval zeleně, chce to jen zdravý rozum a uvědomit si, že když se ztratíte na přechodu pro chodce,

1.8.2017 v 8:25 | Karma článku: 9.93 | Přečteno: 292 | Diskuse
Počet článků 102 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2893

Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.