Ohledně paní Vítkové a rozpékaných rohlíků

7. 01. 2015 10:00:00
Zase se nám médii přelila vlna emocí na téma paterčata, pomoc v nouzi a rasismus. Ale víte co? Mně spíš vedla k zamyšlení samotná paní Vítková - Rulíková a také její mnohými vysmívané rozpékané rohlíky. Budu relativně stručná, ale musím s tím ven - i mně téma šláplo na několik kuřích ok.

Hned ze startu si řekněme rovnou, že všichni, kdož se vyskytují profesionálně nebo jako dobrovolníci v sociálních službách, jsou už na začátku obeznámeni s kodexem etiky a mlčenlivosti a měli by jej dodržovat. Nejsou žádné výjimky, ani v případě, že klient čerpá z dotací a darů apod., jak často čítám v komentářích. Pár let se kodex týkal i mně, tak o tom něco vím, sypali jej do nás vrchem spodem, neb je důležitý. Dodržuji jej tedy dodnes, ačkoli o různých příbězích s klienty zde píši - považuji za důležité přiblížit ostatním jejich zvláštní svět, byť anonymně nebo se změněnými jmény. Výjimku jsem udělala jen u povídky pro Matěje (Ten, kdo vešel do kamene). Ale psala jsem jen proto, že jde o mediálně známý případ a měla jsem souhlas rodičů, se kterými jsem po dobu mé asistence navázala řekněme bližší vztah (to se zkrátka stává, když o druhé pečujete, není to pásová výroba). Navíc nešlo o žádný skandální text, ač i tak by bylo možné kauzu podat, protože doživotní zmrzačení dítěte v nemocnici skandál zkrátka je. Vracím se tedy k paní Vítkové: Jestliže porušila mlčenlivost, udělala to při plném vědomí, co z toho pro ni bude následně plynout a zřejmě jí to i přesto stálo za to. Pozoruji-li její dosavadní činnost, jde jistě o vzdělanou a silnou ženu. Ani mne nenapadne ji urážet či zesměšňovat. Také jsem dlouhodobě pracovala s Romy, proto jevy, které popisuje, že ji rozčilovaly, nepovažuji za projev rasismu. Ne, jde skutečně o věcný a trefný popis jiné mentality, nic víc. Pokud paní Vítková přišla při práci s rodinou paterčat o iluze, měla by to brát jako dar. Až se vzpamatuje z prožitého, bude ještě lepším člověkem - člověkem s velkou praxí v oboru a bez iluzí. Ty sociální systém potřebuje nejvíc.

A nyní k těm slavným rozpékaným rohlíkům: Stydím se za všechny lidi, kterým přišlo nesmírně srandovní, zabývat se vyhazováním den starého jídla a ne už zrovna krupavým pečivem! Lidé, kteří si neváží darů země, jsou v mých očích svým způsobem duševně omezení. A je jedno jaké mají vzdělání, vím, že se plýtvání jídlem týká i mnoha lidí s tituly. Prosím vás, tady nejde o to, jestli na to vyhazování máte peníze nebo ne!!! Každé zrno a každá zelenina či plod rostly celé týdny, je to zázrak přírody! O mase, vejcích a mléčných výrobcích to platí dvojnásob, jejich opravdová cena je velmi vysoká. Ať mám prázdné kapsy nebo jsem v balíku, jídlo by měl každý nakupovat a spotřebovávat s rozvahou! A ne se ještě těm slušným z nás posmívat!

Autor: Lucie Barošová | středa 7.1.2015 10:00 | karma článku: 32.91 | přečteno: 2781x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 580 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2862

Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...