Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde selže radnice, nastupují skauti

Jak se cítíte při pohledu na svinčík v hezké přírodě poblíž vašeho domu? A jaké to je, když se vracíváte ulicí domů kolem košů, přetékajících odpadky? A co vaše malé děti - naučily se kličkovat mezi psími bobky hned ze startu svého života, nebo jim hold čistíte smradlavé botičky co chvíli? Odpovědi na tyto otázky jsou dosti zásadní, mají vliv na vaši celodenní náladu.

Lucie Paceltová

Nejsem typ, který by kdovíjak rád probíral služby města, úroveň travičky a jiné přízemnosti. Ale co je moc, to je moc. Poslední týdny se občané v Brně Židenicích cítí jako propadlí dolů o tři cenové skupiny. Tráva podél chodníků a v parcích už je po kolena, místy skoro po pás. Obilí, jež v travních směsích převažuje, pomalu zlátne a chodci vtipkují, že brzy pošlou rovnou kombajny. Také klíšťátka se nám urodila, celé veselé rodinné klany. Odpadkové koše jsou vysypávány velmi vzácně, naspod už praskají a vrchem z nich padají ven sáčky s psími lejny. Při procházkách na místní kopeček, zvaný nekriticky vlasteneckými dávnými obyvateli Bílá hora, nacházíme mezi kvetoucími keři a pod krásnými stromy různé papírky a rozbité lahve. Původní firma již údržbu nezajišťuje, byla jí zrušena smlouva, a experiment s novým modelem radnici očividně nevychází. Smutno tu je... Až jsem nedávno potkala plakát!

Místní oddíl skautů zval rodiny na dětský den a pod tím ještě přidal pozvánku na úklid  Bílé hory 7. 6. Tak hurá! Přece se něco pohnulo! Účastnila jsem se tedy s dcerkou obou akcí. Ta první byla výborná, viz zmínka v předešlém blogu. A ještě jsem si tam říkala, jak se přecijen úředníci vzchopili a pěkně u Juliánského náměstí těm skautům posekali prostranství pod stromy, aby měli kde ty aktivity pro děti chystat. Nu, posléze jsem se dozvěděla, že nikoli, zástupci obce by pomohli rádi, ale jejich pracovníci by to prý nestihli, neb končí už ve 13 hod. a kdesi cosi. Takže skauti si plac pro akci zdejším dětem posekali na vlastní náklady sami! A jelikož jsou skromní a moc s tím nenadělají, bonzuju to na ně já.

A jak probíhal úklid Bílendy? Sešlo se nás dohromady do 30 lidí. Asi půlka skauti, pak rodiny s dětmi, pejskaři a členové military klubu v zeleném. Ihned vznikla průpovídka, že situace je tak vážná, že si vyžádala pomoc armády. Šéfík skautů nám rozdal pytle a rukavice, rozešli jsme se do všech zákoutí a serpentýn a asi za hodinu bylo hotovo. Kdo chtěl, přesunul se ještě do areálu skautské klubovny, kde bylo také třeba uklidit, kácet nálety a podobně. Dostali jsme tam napít, rozdělal se oheň a byl nám nabídnut k opečení špekáček. Dobrá nálada a rychlé navázání družby mezi mladými i staršími. Kolik měsíců nás tu nasíraly ty plechovky, petky, sáčky a vajgly! A ty tisíce maličkých ostých střepů na vyhlídce, které ohrožovaly děti a psy! A přitom stačilo tak málo - domluvit se, zorganizovat, vyhradit si chvilku času, kterou ale tak jako tak mnozí trávíme o víkendu s dětmi v přírodě, takže o nic nejde... A PROBLÉM ZMIZEL. Tedy - aspoň na Bílendě, když už ne pod našimi okny. Ale i malý zázrak potěší.

Takže máte-li podobné trable, vřele doporučuji podobný postup. Loučím se s heslem: Ať žije a vzkvétá náš tradiční a kvalitní skauting! A ještě něco: Dobře si rozmyslete, koho na podzim zvolíte. O tom to totiž celé je.

Autor: Lucie Barošová | pondělí 9.6.2014 7:00 | karma článku: 11,13 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4714x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik