Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srdce jako Ukrajina

Mlátí tam do lidí. Špehují ty ideově nevyhovující, sem tam někdo umře. Je to normálka, v době globalizace vytéká krev ze zpráv denně, což je logické. Zeměkoule je příliš velká - to by bylo, aby se na ní stále někdo s někým nemlel! Jaké okolnosti musí nastat, aby s vámi ještě hrozná zpráva kdesi uvnitř pohnula?

Proč by měl mít každý obraz název?!Lucie Paceltová

Sledujete články o dění na Ukrajině? Já ano, a to ze všech stran. Tedy nejen např. prohlášení Jurije Andruchovyče, ale také protipól: ironické a kousavé úvahy některých našich výrazně pravicových spoluobčanů. Nic proti jejich stálé snaze upozorňovat na různé slabiny Evropské unie. Těch podivností je v monstru EU více a dobře, že se vytahují na přetřes. Ale dělat si srandu z lidí, kteří bojují v Kyjevě za svoji důstojnost a snaží se setřást řetězy, kterými je omotávají, to je moc i na mou spíše pravičáckou náturu. (Pozn. aut.: Ano,ano, vím, že pojmy pravice a levice už jsou zastaralé a nepasují... Jenže nikdo zatím lepší názvy pro bazální dělbu politiky nevymyslel, tak zkrátka užívám výrazy, které jsou obecně známé.) Také mne šokují některé komentáře pod články na východní téma. Že si z cizího neštěstí tropí žerty křupani, to je věc tradice už od dob dávno před Kristem. Ale někdy je ze stavby vět znát, že jde o tvora vzdělaného - ale to vzdělání mu není moc platné, když je povrchní sadista.

Říkávám si, co vše je nutné udělat, aby i tupoun vyměknul? To je nutné točit opravdu o každém jednotlivém neštěstí strhující film s akčním a zároveň romantickým hrdinou? Musí se pořizovat fotky dostatečně velkého počtu obětí, nejlépe žen a dětí, a k nim slzopudné titulky velké jako kráva? Při méně polopatických vjemových podmínkách se city a svědomí k mozku aktivitou nepřipojí?!

Napíši vám, co znamená Ukrajina pro mne. Kdesi tam z toho nehostinného směru proudí čtvrtina mé krve a já ji rozeznávám, vnímám, i když o této části rodokmenu nevím skoro nic. Líbí se mi ruština, za jedny z nejkrásnějších pohádek považuji Byliny o bohatýrech a různé epizody zajíčků, medvědů a Mášenek z malovaných domečků. Když hledám na globu místo, kam bych se jednou chtěla podívat, určitě nekloužu k Itálii či Francii, ani na různé exotické ostrovy. Prst se zastaví vždy v nostalgických a zanedbaných stepích na východ od Slováků. Magnet, který si nijak nedokážu vysvětlit a ani se o to nesnažím. Takže když se dovídám, že se v těch místech děje bezpráví, zafouká ve mně studený vítr. Sevře se nitro. Totalita je hnus! Její praktiky jsou nechutné, nemohu jen krčit rameny! Drama se odehrává tak blízko. A koneckonců v naší zemi to svinstvo klíčí z podzemí také - vytrhali jsme po roce 89 jen nať a kořeny zůstaly (totalitní kořeni už obsazují i nejvyšší místa!). 

 Lidé, kdyby nic jiného, aspoň pozorně sledujme dění, naslouchejme autoritám - myslím těm opravdovým, kterým lze věřit. Abychom jeden na druhém viděli, že prázdnota nezvítězila, že ještě rozlišujeme hodnoty a že je nás více. Aby naše děti rostly s dobrými příklady na očích, pro tyhle ještě čisté bytosti stojí za to žít zpříma a nahlas říkat nad zprávami, stejně jako nad knihou pohádek: "Broučku, takhle vypadá zlo a takhle dobro. A tady vidíš, že správná cesta bývá ta nejobtížnější..."

 

Autor: Lucie Barošová | sobota 8.2.2014 8:00 | karma článku: 22,68 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4714x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik