Peču na to...!

22. 12. 2013 9:00:00
Vánoce? To bývají diskuse o škodlivosti nákupních horeček + třídění lidí na sorty: kaprojedi/kuřojedi, bytogrunti/pohodáři, stromečkáři fiknutí/hrnkoví/plastoví, Santomilci/Mrázomilci/Ježomilci... A co já? Já na to: "Peču!"
Jaký si je uděláš, takový je máš.
Jaký si je uděláš, takový je máš.Lucie Paceltová

Vánoce jsou úžasné a hotovo! Faktem je, že čím jsem starší, tím více dávám času do přípravy tohoto rodinného mejdanu s Ježíškem, ale určitě na tuto náročnost nežehrám, kdepak! Advent a předvánoční doba jsou část roku, kdy je podle mě dobré pročistit mozek, srdce i duši a těším se na ni jako malá. Naštěstí začíná už koncem října.

...? Jistě, koncem října. Každá žena, která peče cukroví drobátko více a souběžně k tomu zvládá ještě jiné časově náročné činnosti, vám to potvrdí. Hezky žádný spěch... Nejdříve si na papír rozepíši plány, stejně jako v normálním životě: povinné minimum letošních druhů, pestrou paletu. Za ně připíšu i vyšší cíle a dobrovolné aktivity, pokud se bude časově dařit. Své místo mají i novinky - před pár lety jsem si začínala myslet, že když znám přes třicet druhů cukroví, nemá smysl hledat a zkoušet nové recepty. Jenže to byla hloupost a ještě k tomu smutná! Asi jako když jsem si říkala, že to v životě kdovíkam nedotáhnu a měla bych už žít poklidně a stereotypně jako většina lidí kolem. Kůň ve mně tehdy tak nešťastně sklonil hlavu do zápřahu... Přitom to byla jen zaslepenost. Cesta je cíl, poznávání a hledání je krásné! A protože mé povolání, koníčky i pocity jsou velmi provázané, začal se můj lepší přístup k životu zrcadlit i do toho hnětení a vykrajování těst...

Vážím si darů země a zvířat, kterých se dotýkám holýma rukama. Užívám si vůni různých ořechů, mandlí, másla, kakaa a koření a vdechuji je jako čarodějka při míchání hrnce s lektvarem. Jsem uvolněná a mé myšlenky se toulají nad událostmi posledních měsíců, jelikož tvorba ornamentů, bochánků a zvířátek je i přes všechno to zdobení a titěrnost mnohem snazší, než když tvořím doopravdy jako kumštýřka. Komu jsem snad nechtěně ublížila? Komu prospěla? Čeho jsem zvládla hodně a kde jsem slabá a měla bych zabrat? Jak se mají všichni staří známí? Jaké nové zajímavé lidi jsem letos potkala? Kam nás vzájemně naše seznámení posunulo?... Pečlivost, počítání kusů, láska k mnoha lidem a zvířatům sálá jako plech vytažený z trouby. Na kolik míst letos rozdám balíčky nebo krabice? Kde by o cukroví stáli a kde si naopak musím dávat pozor, abych nošením "mouky do mlýna" neurazila tamní hospodyni? Snad ti lidé poznají, že se snažím předat jim ručně vyrobený dar, který má tu výhodu, že nebude dlouho zabírat místo. Že do něj zamykám dobrou vůli, tradici a řád staletí a kouzlo vánoc. Dítě z mé duše pohladí dítě skryté v duši obdarovaného a nechce nic víc, než aby chvíli nepřepočítával tržní ceny skořápkovin a mouky a spíš se zasmál nad malým stromečkem, hvězdou, rakem, kozou, žirafou, motýlem, listem z javoru a dubu...

Milý čtenáři. Přeji Ti, abys také uměl nalézt před vánoci svůj způsob očisty a formu svébytného projevu náklonnosti k rodině a přátelům. V nejdelších nocích přebývá veliká víra a nevyslovitelná pravda o chodu světa. Čokoládové ornamenty a zdobení jsou mantry. Naslouchejme skořicovému a hřebíčkovému tichu - - -

Autor: Lucie Barošová | neděle 22.12.2013 9:00 | karma článku: 27.15 | přečteno: 4115x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 100 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2862

Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...